fotoDnia 4 grudnia 2020 roku dwoje uczniów naszej szkoły: Julia Dera z klasy III oraz Paweł Stępkowski z klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych brali udział - po wcześniejszym zakwalifikowaniu się w Etapie Szkolnym - w Etapie Okręgowym Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Z powodu okresu pandemii eliminacje okręgowe odbyły się on-line. Tematyka wiodąca tegorocznej olimpiady to: “Cukrzyca – prewencja i leczenie dietą”. Oprócz tematyki wiodącej uczniowie musieli zmierzyć się z zagadnieniami dotyczącymi zasad żywienia, profilaktyki prozdrowotnej, technologii sporządzania potraw, właściwości prozdrowotnych żywności oraz zagrożeń wynikających ze spożywania źle produkowanej czy źle przetwarzanej żywności.
----------------------------
Julia Dera uplasowała się wśród finalistów eliminacji okręgowych uzyskując wysoką notę punktową, nie kwalifikując się jednak do Etapu Centralnego OWoŻiŻ. Mimo tego, gratulujemy Julii osiągnięcia wysokiego wyniku na eliminacjach okręgowych Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, życząc jej dalszych sykcesów w konkursach żywieniowych. Pawłowi Stępkowskiemu i Julii dziękujemy za trud przygotowań i zaangażowanie.

Opiekun młodzieży: Dorota Brozdowska