FB IMG 1700750966811W dniu 22.11.2023 uczennice klasy 2 i 5 Technikum żywienia i usług gastronomicznych Julia Kamińska, Angelika Reszka, Dorota Robaczewska i Natalia Wiśniewska wraz z opiekunami Magdaleną Kwaśniewską i Magdaleną Kluga-Maron reprezentowały naszą szkołę w regionalnych etapie ogólnopolskiego konkurs „Bitwa na drobiowe smaki”. To ogólnopolski konkurs kulinarny adresowany do uczniów szkół ponadpodstawowych, które posiadają klasy o profilu gastronomicznym. Zwieńczeniem etapów regionalnych jest wielki ogólnopolski finał konkursu, przeprowadzony w prestiżowym miejscu spotkań kucharzy z całej Europy – Instytucie Kulinarnym Transgourmet, gdzie na co dzień trenuje Kadra Narodowa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni.

---------------------
Głównym bohaterem konkursu był kurczak – został nim nieprzypadkowo – projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
Uczniowie biorący udział w konkursie prześcigali się w kreowaniu niezwykłych dań, które zdaniem jurorów zasługiwały na to, by znaleźć się w menu profesjonalnych restauracji. Mieli również okazję uczestniczyć w wykładach dietetyków na temat zdrowej diety, roli mięsa drobiowego w codziennym menu młodych ludzi oraz mogli skonfrontować mity dotyczące mięsa drobiowego z rzeczywistością.
Konkurs doczekał się drugiej edycji i ponownie jest objęty honorowym Patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz opatrzony znakiem Polska Smakuje.

„Bitwa na drobiowe smaki” ma na celu:

• Zmotywowanie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych

• Zachęcenie uczniów szkół o profilu gastronomicznym do wykorzystywania mięsa drobiowego w codziennej diecie oraz podczas rozwijania swojej ścieżki zawodowej

• Zademonstrowanie oryginalnych i kreatywnych sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego

• Promocję mięsa drobiowego

• Obalenie mitów na temat szkodliwości mięsa drobiowego

Uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów

7 POWODÓW dla których drób jest niezbędny w diecie młodzieży

 - Drób to skarbnica pełnowartościowego, łatwoprzyswajalnego białka – dostarczanie go w dużych ilościach jest dla Waszych młodych, dojrzewających organizmów bardzo wskazane.
 - Wszyscy chcecie pozostać fit i staracie się dbać o szczupłą sylwetkę – mięso drobiowe jest dla Was najlepszym wyborem – ma niską zawartość tłuszczu, jest lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 gramach piersi z kurczaka znajduje się tylko 99 kcal, rekordzistą jest indyk – w 100 g jego piersi znajdziecie zaledwie 80 kcal!
 - Na pewno zależy wam, żeby mieć zdrową i piękną skórę - spożywanie mięsa drobiowego, które jest bogate w cynk i witaminę B2 na pewno w tym pomoże.
 - Nauka zajmuje Wam dużo czasu, więc magnez i potas, zawarte w drobiu w dużych ilościach poprawią Waszą koncentrację i zapobiegną stresowi.
 - Długo ślęczycie nad książkami? Wasze oczy potrzebują witaminy A – podroby z kurczaka, a w szczególności wątróbka zawiera jej naprawdę dużo.
 - Czy zdarzyło Wam się poczuć kiedyś lepiej po zjedzeniu ciepłego, aromatycznego rosołu? Na pewno tak. Ma to swoje naukowe uzasadnienie – mięso kurczaka i indyka zawiera naturalny antydepresant – tryptofan, którego przemiana w organizmie człowieka powoduje wytwarzanie serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.
 - Młodzi kucharze nie lubią nudy na talerzu – mięso z kurczaka jest bardzo różnorodne i daje masę możliwości – można je łączyć z wieloma produktami i przygotowywać na wiele różnych sposobów.