IMG 20231201 104141W dniu 01.12.2023 uczennice klasy 3 i 5 Technikum żywienia i usług gastronomicznych Karolina Maron i Natalia Wiśniewska wraz z opiekunem Magdaleną Kluga-Maron reprezentowały naszą szkołę w okręgowym etapie XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, który odbywał się w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Polegała ona na rozwiązaniu zadania z zakresu gastronomii, kelnerstwa, żywności i żywienia oraz wykonaniu  zadania praktycznego w formie projektu z zakresu planowania, organizacji i oceny żywienia.

W dniu 04.12.2023 odbyła się część teoretyczna za pomocą platformy elektronicznej. Polegała ona na rozwiązaniu testu, na który składały się zadania z tematyki wiodącej. Tematyka wiodąca - Mięso i przetwory mięsne - technologia i zastosowanie w żywieniu. Zwieńczeniem etapów okręgowych jest ogólnopolski finał, który odbędzie się w marcu 2024 roku w Szczecinie.

Koordynatorem Olimpiady w naszej szkole jest Pani Dorota Brozdowska.

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.

„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole”
prof. Jan Gawęcki