Uczennica klasy 2 TH/TŻiUG sp Dorota Robaczewska reprezentowała Zespół Szkół Zawodowych w konkursie „Wiosenne wyzwanie MAKRO Chefa” zorganizowane przez Szefa dla Młodych Talentów. Szef dla Młodych Talentów to program edukacyjny wspierający przyszłych szefów kuchni w pierwszych krokach ich kariery zawodowej. Wyzwanie MAKRO Chefa" adresowane było do 2-osobowych zespołów, w których co najmniej jedna osoba uczy się w szkole gastronomicznej. Konkurs odbywał się w czterech etapach. W każdym tygodniu uczniowie otrzymywali wyzwanie czyli wykonanie własnej interpretacji dań pokazanych przez szefów kuchni ze studia kuchennego Makro Polska. Ocenie podlegały: estetyka i prezentacja dania (0-5 pkt), poprawność przepisu i zastosowanie składników i technik obowiązkowych oraz współpraca w grupie.
Pierwsze zadanie- własna interpretacja "Sałatki Sędziego"
Poniżej praca naszej uczennicy:
Drugie zadanie- dowolne danie street food, w którym użyto co najmniej trzech świeżych warzyw sezonowych.
Dla podkręcenia smaku można było dodać ich kiszone wersje
Poniżej praca naszej uczennicy:
Trzecie zadanie- danie którego jednym z elementów były blanszowane szparagi. Można było wybrać ich kolor zielony, biały lub fioletowy
Poniżej praca naszej uczennicy:
Czwarte zadanie- obowiązkowa technika w jego wykonaniu to smażenie, kolorowe wiosenne danie, w którym elementem PODSTAWOWYM było smażone sezonowe warzywo
Poniżej praca naszej uczennicy:
Gratulacje za wytrwałość, pomysłowość i ambicję
Dziękujemy za reprezentowanie Zespołu Szkół Zawodowych w Kurzętniku