IMG 20210929 130420W dniu 29 września grupa 46 uczniów klas Technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum handlowego i technikum rolniczego wraz z opiekunami Magdaleną Kluga-Maron, Dorotą Brozdowską, Magdaleną Kwaśniewską i Bożeną Zalewską uczestniczyła w warsztatach zorganizowanych przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski. Po Spotkaniu z władzami Wydziału Nauki o Żywności mieliśmy możliwość wysłuchania bardzo ciekawych wykładów: Technologia produkcji piwa, Czy powinnam/powinienem stosować dietę – zaburzenia odżywiania wśród dzieci i młodzieży oraz Parówki hit czy kit? Mogliśmy zobaczyć także tajemnice laboratorium analitycznego i hali technologicznej Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością.
----------------------------
Młodzież poznała struktury uczelni, kierunki kształcenia oraz liczne urządzenia produkcyjne jak i laboratoryjne. Wykłady pozwoliły także na szersze spojrzenie tematów związanych z produkcją żywności, żywieniem i zaburzeniami żywienia.
Dr inż. Adam Więk - Prodziekan ds. studenckich oraz dr inż. Katarzyna Staniewska po odbytych zajęciach, pokazali nam także najciekawsze miejsca studenckie w Kortowie.