20211011 081855Dnia 11 X 2021 roku w naszej szkole odbył się Etap Szkolny XXVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W olimpiadzie wzięło udział 20 uczniów klas II, III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, a także uczeń z Technikum Rolniczego. Najwyższe wyniki w naszej szkole uzyskali:


---------------------------
1. Julia Dera – klasa IV TŻiUG
2. Natalia Wiśniewska – klasa III TŻiUG sp.
3. Morawska Weronika – klasa IV TŻiUG
4. Monika Kobylska – klasa III TżiUG sp.
5. Anna Kwiatkowska – klasa IV TŻiUG

Dwoje uczniów:
1. Julia Dera – klasa IV TŻiUG
2. Natalia Wiśniewska – klasa III TżiUŻ sp.

awansowało do Etapu Okręgowego OWoŻiŻ, który odbędzie się 3 grudnia 2021 roku w Szczytnie.

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest ściśle powiązana z interdyscyplinarną dziedziną wiedzy jaką jest „nauka o żywieniu”, zajmującą się współzależnością między pożywieniem człowieka a jego zdrowiem i życiem. Olimpiada jest jednym z ważniejszych przedsięwzięć edukacyjnych, których celem jest inwestowanie w zdrowie społeczeństwa. Głównym zadaniem Olimpiady jest upowszechnianie szeroko rozumianej wiedzy o żywieniu i żywności, a także rozwijanie zainteresowań uczniów powyższą tematyką.

Tematyką wiodącą tegorocznej XXVI edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest: „Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia„

Z poniższymi zagadnieniami zmagać się będą uczestnicy Etapu Okręgowego:
1. Epidemiologia (epidemiometria) nadciśnienia.
2. Biochemia ciśnienia tętniczego.
3. Charakterystyka nadciśnienia jako jednostki chorobowej – postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne.
4. Nadciśnienie tętnicze w zespole policystycznych jajników.
5. Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej potencjalny związek z nadciśnieniem tętniczym.
6. Metody ograniczenia zawartości chlorku sodu w produktach spożywczych
7. Dietoterapia nadciśnienia tętniczego.
8. Zalecenia dietetyczne w prewencji i wyrównaniu nadciśnienia tętniczego dla osób aktywnych fizycznie.
9. Interdyscyplinarne wspomaganie leczenia nadciśnienia:
• Surowce roślinne w profilaktyce i wspomaganiu leczenia nadciśnienia tętniczego.
• Rola wybranych roślinnych substancji bioaktywnych w prewencji i leczeniu nadciśnienia tętniczego.
• Rola czynników psychologicznych w etiologii oraz przebiegu nadciśnienia tętniczego.
• Ćwiczenia fizyczne w terapii nadciśnienia tętniczego.
• Zastosowanie terapii z udziałem zwierząt w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej oraz zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.

Życzymy naszym uczniom dobrych wyników.

Opiekun i organizator OWoŻiŻ – Dorota Brozdowska