
1. Paulina Żorańska – klasa III TR/TŻiUG
2. Martyna Wójciak – klasa IV TR/TŻiUG gimn.
3. Mateusz Barański – klasa IV TR/TŻiUG gimn.
4. Jagoda Kamińska – klasa II TE/TŻiUG
5. Oliwia Żelazna - klasa II TE/TŻiUG
6. Natalia Wiśniewska – klasa IV TH/TŻiUG sp.
Dwie uczennice:
1. Paulina Żorańska – klasa III TR/TŻiUG
2. Martyna Wójciak – klasa IV TR/TŻiUG gimn.
awansowały do Etapu Okręgowego OWoŻ, który odbędzie się 2 grudnia 2022 roku w Bydgoszczy.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu jest ściśle powiązana z interdyscyplinarną dziedziną wiedzy jaką jest „nauka o żywieniu”, zajmującą się współzależnością między pożywieniem człowieka a jego zdrowiem i życiem. Olimpiada jest jednym z ważniejszych przedsięwzięć edukacyjnych, których celem jest inwestowanie w zdrowie społeczeństwa.
Głównym zadaniem Olimpiady jest upowszechnianie szeroko rozumianej wiedzy o żywieniu i żywności, a także rozwijanie zainteresowań uczniów powyższą tematyką.
Tematyką wiodącą tegorocznej XXVII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu jest:
„Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”
Z poniższymi zagadnieniami zmagać się będą uczestniczki Etapu Okręgowego:
1. Znaczenie ryb i bezkręgowców morskich w gospodarce żywnościowej i żywieniu człowieka.
2. Podział ryb i bezkręgowców morskich.
3. Przegląd i charakterystyka wybranych ryb.
4. Charakterystyka skorupiaków i mięczaków.
5. Trwałość i przechowywanie ryb oraz bezkręgowców morskich.
6. Przetwory rybne.
7. Obróbka wstępna ryb i bezkręgowców morskich.
8. Obróbka termiczna ryb i bezkręgowców morskich.
9. Asortyment potraw z ryb i owoców morza (przekąski zimne i gorące, dania zasadnicze).
10.Sposoby serwowania potraw z ryb i owoców morza.
11.Wykorzystanie ryb i owoców morza w żywieniu dietetycznym.
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej oraz zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.
Życzymy naszym uczennicom dobrych wyników.
Opiekun i organizator OWoŻ – Dorota Brozdowska