F29CA5FD 19BE 46B9 BF71 CA45FBF10780W dniach 03-04.04.2023r. uczniowie klas III i IV Technikum Rolniczego wzięli udział w szkoleniu w ramach projektu „Krótkie łańcuchy dostaw żywności” organizowanym przez Polski Instytut Rozwoju na zlecenie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Głównym celem szkolenia była poprawa funkcjonowania gospodarstw oraz zwiększenie świadomości o zasadach higieniczno-sanitarnych. Szkolenie wspiera rozwój zawodowy i zapewnia dostęp do najbardziej aktualnej wiedzy w zakresie sprzedaży bezpośredniej i handlu detalicznego, procesów wytwórczych i zasadach przy nich obowiązujących, promocji produktów oraz reklamy na stronach internetowych oraz social mediach. Szkolenie współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich odbyło się w hotelu Tiffany w Nowym Mieście Lubawskim.

--------------------------------------
Uczniowie zdobyli wiedzę z zakresu wymagań higieniczno-sanitarnych, skracania łańcucha dostaw w praktyce, marketingu produktów, form tworzenia sieci odbiorców, pozyskiwania środków na produkcję i przygotowanie do sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych wytworzonych we własnym gospodarstwie oraz rolniczego handlu detalicznego.

Opiekunowie:
Dorota Nehring
Edyta Karpińska
Krzysztof Kliniewski