
----------------------------
Najwyższe wyniki w naszej szkole uzyskali:
1. Karolina Wilk – klasa V TR/TŻiUG
2. Yevheniia Kotkudak – klasa III TŻiUG
3. Kinga Lendzion – klasa IV TŻiUG
Dwie uczennice: Karolina Wilk – klasa V TR/TŻiUG oraz Yevheniia Kotkudak – klasa III TŻiUG awansowały do Etapu Okręgowego OWoŻ, który odbędzie się 6 grudnia 2024 roku w Gdyni.
Z poniższymi zagadnieniami zmagać się będą uczestniczki Etapu Okręgowego:
1. Układ odpornościowy – udział związków pochodzenia roślinnego w modulacji odporności człowieka.
2. Interakcje miedzy dietą, aktywnością fizyczną i mikrobiotą jelitową odporność organizmu.
3. Żywność sprzyjająca wzmacnianiu odporności.
4. Wykorzystanie przypraw w technologii gastronomicznej i przemyśle spożywczym jako źródło składników wspierających odporność.
5. Zalecenia i wskazania do realizacji diety prozdrowotnej (proodpornościowej).
6. Rośliny jadalne o działaniu immunostymulującym.
7. Suplementy diety wspierające odporność.
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej oraz zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.
Życzymy naszym uczennicom dobrych wyników.
Organizator OWoŻ – Dorota Brozdowska
