olimpiada17.10.2024 roku w naszej szkole odbył się Etap Szkolny XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W olimpiadzie wzięło udział 14 uczniów klas II, III, IV i V Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.Olimpiada Wiedzy o Żywieniu jest ściśle powiązana z interdyscyplinarną dziedziną wiedzy jaką jest „nauka o żywieniu”, zajmującą się współzależnością między pożywieniem człowieka a jego zdrowiem i życiem. Olimpiada jest jednym z ważniejszych przedsięwzięć edukacyjnych, których celem jest inwestowanie w zdrowie społeczeństwa. Głównym zadaniem Olimpiady jest upowszechnianie szeroko rozumianej wiedzy o żywieniu i żywności, a także rozwijanie zainteresowań uczniów powyższą tematyką. Tematyką wiodącą tegorocznej XXIX edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu jest: „Żywność wspierająca odporność”. 

----------------------------
Najwyższe wyniki w naszej szkole uzyskali:
1. Karolina Wilk – klasa V TR/TŻiUG
2. Yevheniia Kotkudak – klasa III TŻiUG
3. Kinga Lendzion – klasa IV TŻiUG

Dwie uczennice: Karolina Wilk – klasa V TR/TŻiUG oraz Yevheniia Kotkudak – klasa III TŻiUG awansowały do Etapu Okręgowego OWoŻ, który odbędzie się 6 grudnia 2024 roku w Gdyni.

Z poniższymi zagadnieniami zmagać się będą uczestniczki Etapu Okręgowego:
1. Układ odpornościowy – udział związków pochodzenia roślinnego w modulacji odporności człowieka.
2. Interakcje miedzy dietą, aktywnością fizyczną i mikrobiotą jelitową odporność organizmu.
3. Żywność sprzyjająca wzmacnianiu odporności.
4. Wykorzystanie przypraw w technologii gastronomicznej i przemyśle spożywczym jako źródło składników wspierających odporność.
5. Zalecenia i wskazania do realizacji diety prozdrowotnej (proodpornościowej).
6. Rośliny jadalne o działaniu immunostymulującym.
7. Suplementy diety wspierające odporność.

Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej oraz zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.

Życzymy naszym uczennicom dobrych wyników.

Organizator OWoŻ – Dorota Brozdowska

olimpiada