W dniu 22 listopada 2024 roku uczniowie klasy 5 TŻiUG wraz z opiekunem Magdaleną Kluga-Maron wzięli udział w VII Dniach Świadomości Żywieniowej. Dni Świadomości Żywieniowej to doskonała okazja, by pogłębić wiedzę na temat zdrowego odżywiania, właściwości poszczególnych składników pokarmowych, a także bieżących wyzwań stojących przed przemysłem spożywczym. Jest to przestrzeń, w której wszyscy, zarówno specjaliści, jak i osoby stawiające pierwsze kroki w tematyce zdrowego żywienia, mogą wymieniać się doświadczeniami i korzystać z wiedzy ekspertów. Program tegorocznych Dni Świadomości Żywieniowej obejmuje szeroką gamę tematów – od analizy produktów w naszej diecie, przez dietoterapię i profilaktykę zdrowotną, po zagadnienia związane z chorobami i aspekty psychologiczne.
Dnia 21 listopada 2024 w Starostwie Powiatowym odbyło się spotkanie podsumowujące działania szeroko rozumianej profilaktyki antynikotynowej, a także nawiązujące do obchodów Światowego Dnia Rzucania Palenia Tytoniu. Pani Katarzyna Dobrzyńska – pedagog naszej szkoły wygłosiła prelekcję antynikotynową! Podczas spotkania przybliżyła:
Dzień Tolerancji, obchodzony 16 listopada, jest okazją do refleksji nad wartością szacunku i akceptacji wobec osób, które różnią się od nas pod wieloma względami. Tolerancja to zdolność do akceptowania i szanowania różnic – zarówno w kwestiach kulturowych, jak i religijnych, rasowych czy społecznych. To postawa, która pozwala na pokojowe współistnienie różnych grup społecznych i jednostek w tym samym społeczeństwie. Dzień Życzliwości to wyjątkowa okazja, by zatrzymać się na chwilę i zastanowić nad znaczeniem uprzedzeń, życzliwości i pozytywnego podejścia w codziennym życiu. Obchodzony corocznie 21 listopada, jest dniem, który ma na celu przypomnienie nam, jak wielką moc mają małe gesty dobroci.
Strona 7 z 165