Messenger creation 2e376b96 4bb7 4b64 a228 74d611d188f2.jpeg26.03.2024r. w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Zawodowych w Kurzętniku odbyły się warsztaty kulinarne, w których wzięli udział wytypowani przez wychowawców, nauczycieli przedmiotów gastronomicznych i pracodawców uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie kucharz. Uczniowie pod czujnym okiem szefów kuchni – Ani i Kacpra przygotowali menu degustacyjne, którego tematem przewodnim były owoce morza. Warsztaty odbyły się dzięki współpracy naszej szkoły z Nad Sandelą Hotel & Restauracja. Dziękujemy Pani Marzenie Furmanek za spełnienie marzeń naszych uczniów, szefom kuchni za cierpliwość i rewelacyjne podejście do młodzieży. Przygotowanych dań mieli okazję spróbować zaproszeni goście, którzy byli pod wrażeniem umiejętności uczniów. Rada Rodziców, która zawsze wspiera nasze działania, umiliła spotkanie, serwując przepyszne ciasto. Dziękujemy, że zawsze możemy na Was liczyć.

IMG 20240326 WA0007aPojawiły się na Ziemi na dłuuugo przed nami i chcemy, żeby zostały na niej jeszcze dłużej! Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Kurzętniku przystąpili do akcji społecznej - „Adoptuj pszczołę”. Dzięki akcji prowadzonej od 2013 roku pod patronatem GRENNPEACE tysiące osób angażują się w pomaganie pszczołom, a Polska staje się coraz bardziej przyjazna zapylaczom. Dzięki wirtualnym „adopcjom” na stronie adoptujpszczole.pl każdy ma szansę pomóc, głównie dzikim zapylaczom. Uczniowie ZSZ Kurzętnik bardzo aktywnie zaangażowali się w pomoc owadom zapylającym. Na lekcjach geografii zostały przeprowadzone warsztaty, podczas których budowano domki dla owadów zapylających. Niektórzy uczniowie, także po zajęciach lekcyjnych samodzielnie budowali domki zwiększając przez to swoją kreatywność, poszerzając swoją wiedzę i umiejętności.