Uczniowie biorąc udział w szkolnym konkursie dotyczącym Mikołaja Kopernika, musieli wykazać się wiedzą na temat życia astronoma ale także czasów w których żył i tworzył. Do konkursu przystąpiło liczne grono uczniów, spośród których największą wiedzą odznaczyli się: I miejsce – Kamil Zagórski, kl. 3 TR/TŻiUG, II miejsce – Bartosz Wojdon, kl. 2 TI, III miejsce – Natalia Wiśniewska, kl. 4 TH/TŻiUG oraz Wiktor Joachimiak, kl. 2 TI. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów

bartekW czerwcu w naszej szkole, po raz drugi w tym roku szkolnym odbyła się zbiórka nakrętek dla naszego małego przyjaciela Bartusia Lewalskiego. Zbiórkę organizowało Szkolne Koło Wolontariatu. Dzięki pracy wolontariuszy oraz zaangażowaniu uczniów ,rodziców ,pracowników szkoły zebrano  bardzo dużo nakrętek. Pod koniec roku szklonego nakrętki zostały przekazane rodzicom Bartusia. Zebrane nakrętki po wymianie na pieniądze pomogą pokryć koszt  intensywnej rehabilitacji i wielopłaszczyznowych terapii ,które pozwolą Bartusiowi  jak najlepiej się rozwijać. Dziękujemy za  udział w zbiórce.

320.06.2023r młodzież naszej szkoły miała okazję uczestniczyć w spotkaniu w Banku i Kuźni Społecznej w Olsztynie z organizacjami pozarządowymi w ramach projektu „Start Up NGO — program regionalnego partnerstwa i fundraisingu na rzecz lepszego zagospodarowywania żywności”. Podczas panelu dyskusyjnego, uczestnicy mogli wymienić się swoimi doświadczeniami , podzielić wiedzą oraz nawiązać nowe partnerstwa . Uczestnicy spotkania wzięli udział w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych przez Klaudię Budny, finalistkę prestiżowego programu MasterChef. Nasi uczniowie mogli w praktyce sprawdzić swoje umiejętności kulinarne w kontekście filozofii zero waste. Potrawy były przygotowywane na bazie produktów z magazynu Banku Żywności, które nie miały szansy na dalszą redystrybucję ze względu na bliski koniec terminu przydatności do spożycia. Było to dodatkowym utrudnieniem i wymagało dużej kreatywności w komponowaniu menu. Zaangażowanie, umiejętności kulinarne, miła atmosfera i dobra zabawa w „kuchni” zaowocowała smacznymi, kolorowymi potrawami, które bardzo smakowały wszystkim uczestnikom spotkania.