4d1a46db 554c 41ee b13d 90394d663403Dnia 24 października 2024 roku w Zespole Szkół Zawodowych odbyła się akcja promująca dążenie do należnej masy ciała wśród młodzieży i pracowników szkoły z okazji obchodzonego tego dnia Światowego Dnia Walki z Otyłością. Jak co roku w Światowym Dniu Walki z Otyłością odbywał się w szkole: pomiar masy ciała, obliczanie BMI (body mass index) uczniów i według tego wskaźnika określano, czy dana osoba ma prawidłową masę ciała, nadwagę, niedowagę, czy otyłość. Uczniowie rozdawali ulotki o zdrowym odżywianiu. Akcję prowadzili uczniowie klasy 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, członkowie Koła „Dietetyk”.

463983337 987396853431139 3587752424185321131 nDnia 22 października uczniowie Technikum Rolniczego wraz z członkami Szkolnego Koła Ekologicznego udali się na wycieczkę w ramach Warmińsko- Mazurskiego Tygodnia Kariery do Zakładu Unieszkodliwiania Odpadów Komunalnych RUDNO sp. z o.o. W trakcie zwiedzania z zasadami działalności zakładu zapoznał nas dyrektor Tomasz Klimecki. Następnie kierownik Działu Mechaniczno-Biologicznego Przetwarzania Odpadów Pan Krzysztof Maciejkowicz pokazał nam jaką drogę przebywają odpady od momentu gdy trafiają do firmy do momentu gdy zostają odzyskane z nich elementy wykorzystywane do recyklingu. Zobaczyliśmy także w jaki sposób z odpadów ulegających biodegradacji (zielonych) powstaje kompost wykorzystywany jako nawóz. Na koniec Pan Jan Jurgielewicz - kierownik składowiska wytłumaczył uczniom w jaki sposób powstają i jak funkcjonują kwatery składowania odpadów.

olimpiada17.10.2024 roku w naszej szkole odbył się Etap Szkolny XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W olimpiadzie wzięło udział 14 uczniów klas II, III, IV i V Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.Olimpiada Wiedzy o Żywieniu jest ściśle powiązana z interdyscyplinarną dziedziną wiedzy jaką jest „nauka o żywieniu”, zajmującą się współzależnością między pożywieniem człowieka a jego zdrowiem i życiem. Olimpiada jest jednym z ważniejszych przedsięwzięć edukacyjnych, których celem jest inwestowanie w zdrowie społeczeństwa. Głównym zadaniem Olimpiady jest upowszechnianie szeroko rozumianej wiedzy o żywieniu i żywności, a także rozwijanie zainteresowań uczniów powyższą tematyką. Tematyką wiodącą tegorocznej XXIX edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu jest: „Żywność wspierająca odporność”.